+420 730 732 786 eva@prvnipomocuh.cz

Den horské služby

připadá na 24. března. Tento den má hluboký historický význam spojený s tragickou událostí z roku 1913.

Rok 1913

tehdy v Krkonoších při běhu na 50 km zahynuli dva čeští sportovci, Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Jejich obětavost a přátelství v těžkých chvílích posílila solidaritu mezi lidmi v horském prostředí.

Hanč se zranil a Vrbata mu daroval část svého oblečení, což však vedlo k jejich společnému úhynu. Tento den nyní připomíná nejen tragickou událost, ale i důležitost lidského soucitu a pomoci v horském terénu. Je symbolem solidarity a obětavosti v extrémních podmínkách.

Horská služba v ČR

jako samostatný záchranný sbor vznikla až v roce 1934, předtím byly záchranné operace prováděny různými dobrovolnickými skupinami, členy sportovních spolků a místními horaly. Jejich úsilí a nasazení představovalo základ pro pozdější profesionalizaci a vytvoření Horské služby, která dodnes zajišťuje záchranné operace v obtížně přístupných horských oblastech.

 

Den horské služby je tak nejen připomínkou tragické události, ale i příležitostí k ocenění práce a obětavosti všech záchranářů, kteří denně riskují své životy při poskytování pomoci lidem v horách. Je to také příležitost k uctění památky všech obětí havárií v horách a k zvýšení povědomí o bezpečnosti v horolezectví a dalších horských aktivitách.

 

více informací jak poskytovat základní první pomoc můžete prozkoumat na některém z kurzů.

Na viděnou

Eva, Kurzy první pomoci